Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юзеирови получиха условни присъди за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България

Снимка: архив БНР

Шуменският районен съд постанови условни присъди, глоби и обществено порицание за братята Росен и Атанас Йорданови, познати като Юзеирови. Двамата бяха съдени за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България.

Присъдите бяха прочетени в отсъствие на братята Юзеирови  - Росен и Атанас Йорданови, тъй като от години живеят в Белгия и процесът се гледа задочно. Съдът ги призна за виновни за това, че на втори април 2010 година в хотел "Шумен" двамата проповядвали национална и етническа омраза към българския народ и се опитали да учредят политическа партия ОТОМАН.

52-годишният Росен Йорданов получи 4 месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба от 2500 лева. Същата е глобата и порицанието за Атанас Йорданов неговото наказание е 3 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.  Над 2000 лева са присъдените съдебни разноски.

По делото са разпитани 51 свидетели и 11 вещи лица.  Братята са с постоянен адрес търговищкото село Славяново, където се опитаха да направят паметник на незнайния турски войник.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Шуменския окръжен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44