Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ доставиха на Украйна противотанкови ракети

Автор:
Снимка: http://www.defenceimagery.mod.uk/, Уикипедия

Украйна е получила от САЩ първите противотанкови ракети „Джавелин“. Дългоочакваната доставка бе обявена лично от украинският президент Петро Порошенко, цитиран от агенция Ройтерс.

Оръжейната сделка стана възможна, след като в края на миналата година американските власти взеха решение да доставят на украинската армия не само отбранително оборудване и екипировка, но и нападателно оръжие, за да се противопостави на сепаратистите в Донбас.

Русия предупреди, че доставката на такова оръжие ще дестабилизира допълнително ситуацията в Източна Украйна, защото ще насърчи украинските власти да използват сила срещу самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република.

Според Киев и Вашингтон обаче противотанковите ракети ще усилят отбранителната способност на украинската армия.

Киев ще похарчи за „Джавелин“ 47 милиона долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44