Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителските организации, бизнесът и националните органи, обсъдиха пакета "Нова сделка за потребителите"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителските организации, бизнесът и националните органи, отговарящи за защита на потребителите, обсъдиха законодателния пакет на ЕК, наречен "Нова сделка за потребителите". Ръководителят на Представителството на Еврокомисията Огнян Златев коментира, че с новия механизъм ще се разшири защитата на пазаруващите онлайн:

Огнян Златев: "Българските граждани са сред челото на потребителите, които пазаруват онлайн, но пък от друга страна също така сме и в челото на една друга статистика, че доста често наши граждани стават жертва на измами и на заблуди. Така че този нов механизъм за потребителите ще се основава на вече постигнатото от настоящата комисия за подобряване защитата на потребителите".

Емил Алексиев, който е началник отдел в Министерството на икономиката и води преговорите по няколко проекта на директиви на експертни нива в Съвета на ЕС, обясни какво предвижда законодателният пакет:

„Той се състои от две законодателни предложения. Едното предложение е за модернизиране на европейското законодателство за защита на потребителите. Второто е предложение за директива за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, а тази „Нова сделка за потребителите“ беше обещана септември месец 2017 година от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер“.

С ЕК, Съвета и ЕП ще натискаме за приемането на новия търговски механизъм за потребителите преди пролетта на следващата година, каза заместник генералният директор на ГД „Правосъдие и потребители“ Франсиско Фонсека Камурилио. Той обясни, че дискусията ще продължи до 28 ноември, когато в Брюксел ще бъде финалното обсъждане. По думите му пакетът не трябва да бъде нещо измислено от Брюксел, а да дойде от потребителите и те да се припознаят в него.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44