Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как днес лекуваме душата

БНР Новини

Под заглавие „Сън и екзистенция“ излязоха два тома, инспирирани от текста със същото заглавие на Лудвиг Бинсвангер – основополагащ за екзистенциалната психоанализа. Той е психиатър, близък до Фройд, Хайдегер, Фуко. В първия том са отпечатани именно този основополагащ текст на Бинсвангер, както и „Въведение“ на Мишел Фуко.

Във втория том психиатърът Роланд Кун тълкува Бинсвангеровия текст, а философът Анри Малдине разглежда текста „Сън и екзистенция“ в светлината на философията и психопатологията. Проектът цели да послужи на психиатри и психотерапевти, на философи, антрополози, културолози, историци и литературоведи. А ето какво пише Антоанета Колева в уводната бележка „Посоки на значението, посоки на смисъла“ към втория том: „Роланд Кун припомня как според Цицерон истинското лечителско изкуство за душата било философията. А лечителското изкуство за душата днес? Можем ли в търсенето на отговори за този въпрос да тръгнем от мястото на съня в грижата за себе си, в разбирането на съществуването и в непрекъснатото чертаене на посоки на смисъл за това съществуване?“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.