Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на привърженици на опозиционера Алексей Навални се провеждат в Русия

2
Снимка: архив, Ангел Григоров, БНР

В Русия започнаха протести на привърженици на опозиционера Алексей Навални. Митинги са планирани в 90 града, като някои са разрешени от местните власти, а други, в Москва и Санкт Петербург например, не са. 
Протести вече се състояха в Новосибирск, Иркутск, Бернаул, Томск и Владивосток. Участниците поискаха борба срещу корупцията, бедността и неравенството и се обявиха против опитите за блокиране на популярната система за съобщения „Телеграм“. 
Още вчера полицията арестува няколко привърженици на Навални в различни райони на Русия. Навални искаше да протестира на улица „Тверская“ в Москва. Властите му предложиха алтернативни варианти, които той не прие. Още на 30 април, по време на митинга в защита на месинджъра „Телеграм“, полковник от полицията официално предупреди Навални да не призовава към участие в акцията на „Тверская“, а опозиционерът му отговори, че ще се видят на 5 май именно там. 
Според Навални потенциални участници в протестите са 53 милиона руснаци, които не гласуваха на последните президентски избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44