Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ спрат продажбата на изтребителите Ф-35

Мевлют Чавушоглу
Снимка: БГНЕС

Турция ще отговори, ако Съединените щати спрат продажбата на изтребителите Ф-35 заради плановете на Анкара да закупи руски ракетни системи С-400, обяви външният министър Мевлют Чавушоглу.
В интервю за телевизия СиЕнЕн - Тюрк  Чавушоглу заяви, че Вашингтон няма право да заплашва Турция в момент, когато се правят опити за възстановяване на двустранните отношения. Турският първи дипломат допълни, че това не е старата Турция.
"Нова Турция" е често използвана от политиците от Партията на справедливостта и развитието фраза.
Министърът се срещна с държавния секретар Майк Помпео в Брюксел в края на април. Тогава Помпео е изразил сериозно безпокойство от плановете на Анкара. 
В интервюто Чавушоглу обаче изтъкна, че страните в региона трябва да водят балансирана политика по отношение на Русия и че членството в НАТО, което е безалтернативно, не е пречка за добри отношения с други страни. Турският външен министър обяви също така, че по-късно този месец ще има среща с  американския му колега. Основен фокус в нея ще бъде обсъждането на пътна карта за преодоляване на противоречията между двете страни по отношение на Сирия. ​

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44