Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандец избра тишината на Родопите, изненадват го внимателните български шофьори

50-годишният график бяга от стреса и живота на скорост в къща на границата с Гърция

Снежен ден в Родопите
Снимка: БГНЕС

Все повече чужденци избират Родопите за свой дом. Най-новият жител на планината е 50-годишният холандец Руут Матхес.

По професия Руут Матхес е график и печатар. Защо един холандец избра Джебел пред Амстердам и какво в живота тук е по-добро от този в страната на лалетата?

„Сега, когато се връщам в Холандия, се чувствам почти като чужденец. Този манталитет там - единствено да се работи, за да се изкарват пари, вече ми е чужд“, разказва преселникът.

По думите му тук хората живеят на по-бавна скорост и има чудесна природа. Определя съседите си като позитивни хора.

Руут Матхес е напуснал Холандия преди повече от 20 години. Живял е в Солун. Открил България миналата есен, когато приятели го поканили на тур в Странджа. Купил имот край село Чорбаджийско, община Кирково, на хвърлей от българо-гръцката граница, в махала, където звучи и българска, и турска реч. Докато я ремонтира, живее под наем в Джебел, а ароматът на известните джебелски кебапчета го превърнал от заклет вегетарианец в любител на българската скара.

На Руут Матхес българският му се струва по-лесен от турския.

Холандецът искрено е изненадан от българските шофьори. По думите му те са внимателни и винаги дават предимство на пешеходна пътека, за разлика от шофьорите в Гърция.

Още за избора на един холандец да живее у нас слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44