Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент Макрон посреща първата си година на поста сред стачки и протести

Според проучванията французите дават противоречива оценка на своя млад и амбициозен лидер-реформатор

Демонстрация на недоволни от политиката на Макрон в Париж, 5 май
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон посреща първата си годишнина на президентския пост на фона на стачки и протести срещу започнатите реформи. Точно преди година той беше избран с широко мнозинство в конкуренция с крайната националистка Марин льо Пен.

Макрон няма да празнува първата си годишнина на президентския пост, който заварва Франция в бурен социален климат. В графика на правителството за днес е поредният опит за преговори с държавната жп компания, която продължава стачките, непримирима към обявената реформа.

Няма напредък и при въздушния превозвач „Ер Франс“,  започнал 14-ата си стачка, макар и за днес да са отменени само 15% от полетите.

В десетина университета продължават блокадите на недоволни студенти от реформата на приема във висшето образование.

Според проучванията французите дават противоречива оценка за своя млад и динамичен президент-реформатор. Най-много са критиките за социалното неравенство, като преобладава мнението, че Макрон е президент на богатите.

Затова пък в международен план французите са придобили самочувствие - според мнозинството френската външна политика върви в добра посока.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44