Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийното развитие на Източното Средиземноморие разглеждат на среща на върха Кипър – Гърция – Израел

Лидерите на Кипър, Гърция и Израел ще дадат нов политически тласък и подкрепа на газопровода EastMed

Снимка: tekmormonitor.blogspot.com

Енергийното развитие на Източното Средиземноморие и възможностите за пренос на природен газ от региона за Европа са в центъра на провеждащата се днес в Никозия четвърта тристранна среща на върха Кипър – Гърция – Израел.

Срещите между президента на Кипър Никос Анастасиадис и премиерите на Гърция и Израел Алексис Ципрас и Бенямин Нетаняху се утвърдиха като важен механизъм за регионално геополитическо сътрудничество, за засилване на ролята на трите страни за сигурността и стабилността в конфликтния регион на Източното Средиземноморие.

В днешните си разговори те обсъждат сътрудничеството си в областта на енергетиката, високите технологии, комуникациите. Сред политическите аспекти на срещата са също така решаването на Кипърския въпрос и провокативните действия на Турция, мирният процес в Близкия изток и евро-средиземноморското сътрудничество.

Лидерите на Кипър, Гърция и Израел ще дадат нов политически тласък и подкрепа на газопровода EastMed. В Никозия днес ще бъде обсъден напредъкът по проекта и възможността за подписване на междуправителствен договор между трите страни до края на тази година за неговото изграждане. Газопроводът ще свърже източносредиземноморските газови находища на Израел и Кипър през Гърция (остров Крит и континенталната част) с Европа. България може да се включи в него чрез интерконектора с Гърция. Амбициозният проект е обявен от ЕС като „проект от общ интерес”, тъй като ще повиши енергийната сигурност на Общността, като осигури алтернативен маршрут и източник за доставките на газ за Европа, и по този начин намали зависимостта ѝ от Русия. Предвижда се мащабното газово трасе да е готово през 2025 г.

Сред големите енергийни проекти между трите страни е и изграждането на подводен електропровод и подводен оптичен кабел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44