Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излизането на САЩ от споразумението с Иран и неговите отражения

Доналд Тръмп показва президентския указ, с който САЩ се оттеглят от споразумението за Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извън САЩ, всички останали страни по споразумението се ангажират да го спазват, но това ще е само до определено време, защото въпросът е доколко това ще е възможно след въвеждането на санкции не само спрямо Иран, но и спрямо всички европейски компании, които не го спазват. Това заяви пред "Хоризонт" директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков. Той припомни, че опитите на френския президент Еманюел Макрон и на германския канцлер Ангела Меркел да "опаковат" споразумението в друго, по-широкообхватно, без да го отменят, засега не успяват. Запитан дали Европейският съюз има план Б, Кючуков коментира, че това е "може би най-сериозното външнополитическо разминаване между двете страни на Атлантика след Втората световна война".

"Съществува и процес на натрупване – излизането на САЩ от споразумението за климата, преместването на американското посолство в Йерусалим. И тук се поставя остро въпросът за мястото на Евросъюза в глобалния сват – дали ще продължи да бъде амортисьор на американските позиции, или ще се опита да заеме роля на самостоятелен играч, запазвайки характеристиките си на мека сила", подчерта Кючуков. Според него к
лючова ще бъде и европейската реакция относно санкциите спрямо европейски фирми.

Директорът на фондация Европейски институт Любов Панайотова посочи, че с излизането на САЩ от споразумението за Иран балансът на силите се променя:

"САЩ са готови да наложат санкции на всяка компания, която продължи да работи по споразумението. Редица европейски компании имат съществени интереси в САЩ, така че това е най-малкото, което може да ги притесни и да спре тяхното взаимодействие с Иран".

"Предстоят европейските избори догодина, преди това имаме Брекзит. В новия Европейски парламент не трябва да доминират популистко-националистически настроени формации и всички тези неща са свързани", каза още в анализа си Панайотова.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44