Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Николов даде показания по делото за взрива на цистерните в Хитрино

Главен комисар Николай Николов
Снимка: Радио Шумен

В Окръжния съд в Шумен продължава делото срещу машинистите Радослав Петков и Димитър Михнев, обвинени за взрива на цистерните в Хитрино преди година. Показания за обезопасяването на цистерните след инцидента и евакуацията на хората от Хитрино даде главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Пред журналисти той съобщи, че по време на спасителната операция е имало риск и от още експлозии, защото и други цистерни са изпускали газ:

„Мисля, че има експертиза в тази насока. Първоначалният взрив е бил  точно от една къща, в която е имало печка на твърдо гориво. Евакуацията беше точно заради затова, защото продължаваше да изтича газ и беше много голяма опасността от втори взрив. Този втори взрив, ако беше възникнал, при ситуация, в която всички от 50 до сто човека бяха струпани около жп цистерните, щеше да е фатален. Във всичките тези 11 дни ситуацията беше рискова.

Началникът на координационния център Тошко Бързилов също свидетелства за спасителната операция. Заседанието продължава с разпит на служители от гара Хитрино, като се очаква показания да даде и Бисер Минчев, главен ревизор на националната компания "Железопътна инфраструктура".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44