Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен се присъединява към инициативата "Розите на България"

Плевен се присъединява към инициативата „Розите на България“, посветена на 11 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий. Възпитаниците на 63 училища от региона ще изиграят българско хоро и се включват в различни прояви.

По случай празника десетки хиляди българи на пет континента ще се обединят от родните традиции и култура, за да извият българско хоро. Инициативата "Розите на България" е първото по рода си честване, организирано от Министерството на образованието.

В инициативата се включат и 1000 училища, детски градини и читалища в страната. 

На много места учениците ще изиграят българското хоро заедно със своите родители. В град Пордим се отбелязва и патронният празник на училището, това е и моментът за изпращане на випуск 2018 в училище "Иван Вазов" в Плевен. В единственото училище в страната, което носи името на Валери Петров, всеки участник ще получи отличителни знаци – рози. Знамената подготвили в начално училище "Патриарх Евтимий" в Плевен, допълва Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието.

"Българската фолклорна музика може да обединява и да ни прави сплотена общност, където и да се намираме, така че нашите училища от област Плевен ще се включат, а за инициативата е избрана музиката "Празнична сюита", изпълнена от Оркестъра за народна музика на БНР, и тази музика може да предизвика родолюбиви чувства у всеки от нас и да привлече вниманието с ритъм, текст и изпълнение".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44