Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес изтича срокът за регистрация на турските граждани, живеещи в чужбина, за изборите на 24 юни

Снимка: архив

Днес изтича срокът за регистрация на турските граждани, живеещи в чужбина, които искат да гласуват в предстоящите на 24 юни парламентарни и президентски избори.

Турските граждани ще могат да упражнят правото си на вот в 123 дипломатически представителства в 60 страни, както и на всички гранични пунктове. На граничните пунктове ще се гласува от 7 до 24 юни включително.

За пръв път ще бъдат създадени секции в Малта, Молдова и Сърбия, тъй като там броят на гласоподавателите е надхвърлил 500 души, съобщиха от Висшата избирателна комисия в Анкара. Гласуването в чужбина по принцип ще протече между 7 и 19 юни, но в Германия началната и крайната дата са 4 и 17 юни съответно.

Няколко европейски страни със значително население от турски произход, сред които Австрия, Германия и Холандия, забраниха провеждането на предизборни митинги на своя територия. Причина за това стана напрежението, породило се във връзка с провеждането на подобни събития по време на кампанията за референдум за въвеждане на президентска система през април миналата година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44