Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратиха спасителната операция по въздух за Боян Петров

| обновено на 16.05.18 в 11:52
Снимка: Личен архив

Спасителен хеликоптер е прелетял днес между Базовия лагер и последния лагер под връх Шиша Пангма, но не е открил следи от алпиниста Боян Петров.

Полетът е бил платен от екипа на българина, за да се уверят още веднъж, че е огледан целият маршрут. Това на практика означава край на спасителната операция.

С хеликоптера са летели двамата българи Кирил Петков и Петко Петков, които са искали да се уверят още веднъж дали са огледани всички точки до Базов лагер.

"Всичко възможно е направено", добавят от екипа на Боян Петров. "Това означава край на акцията по въздух, а по земя решението вече е на китайската страна", каза пред „Хоризонт“ Деян Петков от екипа на българския алпинист.

„Полетът беше възможно най-дълъг – около час и половина. Разгледани са всички точки, които предварително бяхме преценили, плюс допълнително каквото са решили да видят на място, но за съжаление няма никаква следа от Боян. Ние говорихме с китайската страна и им казахме, че за нас няма смисъл повече да рискуват здравето и живота на хората, които са на земята, но решението дали да продължат по земя е тяхно. Наши приятели успяха да съберат сумата за този полет. Ние искахме да сме абсолютно сигурни, че сме направили всичко възможно и максимално, което ни позволява времето там“.

В социалните мрежи Кирил Петков благодари на екипа на Боян Петров, които са финансирали този допълнителен полет директно, на китайските спасители, на пилотите от хеликоптерната компания, както и на всички хора и институции, помогнали за операцията.

"Бог да го прости Боян", завършва съобщението от ръководителя на спасителната акция Кирил Петков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44