Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасовден е

Снимка: БГНЕС

Точно 40 дни след Великден Православната църква отбелязва празника Възнесение Господне. Денят, наричан още Спасовден, е посветен на възкачването на Исус Христос на небето.

В продължение на 40 дни Христос се срещал със своите ученици, за да им разказва за Божието царство. Когато наближил денят петдесетница, Исус отишъл заедно с апостолите в Елеонската планина. Там още веднъж им напомнил, че доброволно е приел тези страдания за спасението на човешкия род. След като им дал последни напътствия, Божият син с вдигнати ръце започнал да се отделя от тях и се възкачил на небето, което символизира края на Христовия път на земята.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. Според народните поверия в нощта срещу Спасовден болните могат да се излекуват, ако преспят на поляна, където расте билката росен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44