Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диалогът между Белград и Прищина се подновява

Хашим Тачи и Александър Вучич
Снимка: БГНЕС

Диалогът между Белград и Прищина се подновява в близките седмици. Това стана ясно по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Президентите на Сърбия и на Косово - Александър Вучич и Хашим Тачи, обещаха да дадат всичко от себе си за успешно завършване на процеса за нормализация на отношенията Белград-Прищина. 

Вучич и Тачи не се бяха срещали вече близо 3 месеца. Причината беше инцидент в северната част на Косовска Митровица, при който спецчасти на косовската полиция пребиха и арестуваха представител на сръбското правителство, който беше влязъл в Косово без официално разрешение от Прищина.

Късно вечерта в четвъртък бяха разпространени снимки на президентите на двете страни заедно с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Днес се твърдеше, че двамата просто са си стиснали ръцете в знак на помирение.

Президентът Тачи съобщи днес, че е договорено начало на нова фаза от преговорите за помирение, което е ключово условие за европерспективата и на Косово, и на Сърбия. И че тази фаза се очаква да започне в близките няколко седмици, а на въпрос на БНР дали още е оптимист, че до споразумение може да се стигнедо края на годината и дали според него е възможно въобще Сърбия да признае Косово президентът Хашим Тачи отговори:

"Храня рационален оптимизъм за този процес, но той няма да е лесен нито за Косово, нито за Сърбия, но ние трябва да намерим необходимата смелост и сила в името на доброто за целия регион. Трябва всички да сме честни към нашите граждани и да им кажем, че няма алтернатива на споразумение за помирение между нашите страни. Всеки, който се противопостави на такова споразумение, всъщност е против трайния мир и стабилност в региона".


Същевременно пред медиите говори и президентът Александър Вучич:

"Иска ми се да вярвам, че в предстоящия период Сърбия ще има достатъчно сила в случай, че има воля за компромис от отсрещната страна да намери решение, което би било приемливо за сръбските граждани по отношение на Косово и Метохия. Във всеки случай ние ще дадем всичко от себе си и ще се борим за това, а дали ще успеем, не зависи само от нас".


От изявленията на сръбския и на косовския президент става ясно, че макар и да е подновен помирителният процес, е още твърде далеч от някаква важна кота.


И Вучич, и Тачи изразиха благодарност на премиера Бойко Борисов за организирането и осъществяването на срещата на евролидерите с лидерите на 6-те страни от Западните Балкани. Двамата дадоха да се разбере и че важна роля за съживяването на контактите Белград-Прищина и за вливането на нова енергия в процеса е изиграла германският канцлер Ангела Меркел.

"Нова глава за бъдещето на западните балкани", нарече Александър Вучич срещата в София. "За Косово тук се пише история", сподели Хашим Тачи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44