Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градушката в района на Карнобат и Айтос нанесе големи щети

| обновено на 18.05.18 в 11:25
Снимка: БГНЕС

Големи щети е нанесла снощната градушка върху земеделската продукция в Карнобатско. Унищожени са посеви и овощни насаждения и в две села в Айтоско.

50 процента от земеделската продукция в региона около Карнобат е унищожена. Ледените късове са били с големината на яйце и все още има купчини от тях по улиците, съобщи зърнопроизводителят Теодор Тодоров. 

"Слънчогледът е унищожен сто процента, рапицата е унищожена 50 процента, пшеницата също на 50 процента".

Нанесени са сериозни поражения върху лозята и трайните насаждения. Обстановката в Карнобат е била бедствена заради обилните валежи и градушката, обясни кметът на общината Георги Димитров: 

"За много кратко време се изсипа около 20 литра дъжд на квадратен метър. Междуприемните шахти не можаха да поемат водата. Тя изби по улиците. На две-три места се образуваха едни големи локви с дълбочина около един метър. В едно от училищата няма да има занятия, в училище "Христо Смирненски" изключихме тока. Наложи се да го изключим, защото бяха пълни воронките на улуците с лед и водата изби. в помещенията. Жалко е, че замина реколта, която няма как да бъде възстановена". 

Силен валеж е имало и в Айтос. Вятърът е изпочупил клони, като дъждът и там е бил придружен с град.

Градушката е нанесла поражения и върху земеделската продукция в айтоските села Пирне и Дрянковец, съобщи Рачо Рачев, ръководител на дирекция "Кризи, бедствия и аварии".

"Масово има нанесени щети на насажденията, на овощните градини, на зеленчуци, домати, картофи, пипер".

В момента комисия установява мащаба на нанесените щети.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44