Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще произнесе слово в Микулчице, посветено на Св. Св. Кирил и Методий

Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия ще участва в тържествено честване на Светите братя Кирил и Методий в чешкия град Микулчице.

В Микулчице вицепрезидентът Илияна Йотова ще произнесе слово, посветено на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, които са считани тук за покровители на чешките земи. На това място според учени се намира гробът на Свети Методий.

В днешните празненства се очаква да участват българчета от различни европейски градове. Вицепрезидентът Йотова ще посети и Велехрад, където се е намирала резиденцията на Методий като първи моравски архиепископ, след което ще отпътува за Словакия. В община Девин тя ще положи венец пред паметника на светите братя в двора на църквата свети Криж, където се счита, че е била основана една от първите книжовни школи и където българи от Словакия провеждат своите събори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44