Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите розопроизводители блокираха за часове пътищата Пещера- Пловдив и Пловдив - Карлово

| обновено на 19.05.18 в 13:19
Розопроизводителите блокираха пътя
Снимка: БГНЕС

Километрични задръствания се образуваха на пътя Пловдив - Карлово в района на град Баня заради протестна блокада на розопроизводители, недоволни от ниските изкупни цени.  Малко преди 10 ч. те разсипаха на пътя розов цвят и вдигнаха плакати с исканията си. Те отказаха да пропускат коли и за минути се образуваха огромни колони от автомобили. Протестиращите казаха, че искат спешна намеса на държавата и цените в момента ги убиват.

През блокадата успя да премине министър Порожанов, който призова всички на пътя да дойдат са на преговорите в Карлово. Производителите се обърнаха към министъра с думите:

"В  момента сме на нула.  На 1.60 лв. даже изкарване пари от собствения си джоб, ходим и теглим заеми, за да може да си платим на работниците, защото не може да им платиш. Ние сме измамници и лъжци, за да не си платим. Цена под 3 лева  е просто убийствена. Няма как да съществуваме. По-добре да не правим нищо, да заминаваме в чужбина, да си пращаме децата там. Тука няма алтернатива! Може би целта на държавата е такава - всички да заминем за чужбина?!"

Протестиращите пропускаха автомобили за кратко, но на практика блокадата продължи почти до 13 ч. когато министър Порожанов и кметът на Карлово Емил Кабаиванов дойдоха на място, за да ги уведомят за резултатите от срещата си и че в неделя в сградата на Министерството се организира среща с производители на розов цвят и собственици на дестилерии в търсене на приемлива и за двете страни цени. Протестиращите поканиха министъра да посети масивите им със залежаваща продукция. Много шофьори използваха обходни маршрути, но някои останаха в колоната в знак на съпричастност с производителите.

Розопроизводители от Брацигово, Стрелча и Бяга блокираха от 10 до 11 часа главния път Пещера- Пловдив. Заради протеста беше въведен обходен маршрут. Пред кореспондента на БНР Невена Петрова те се оплакаха, че не знаят изкупните цени  в деня на брането. Според сегашните тарифи, трябва да се съберат 4 тона розов цвят, за да се докара една депутатска заплата, оплака се производителка. Във вторник представители на розопроизводителите от Пазарджишко ще бъдат в пармамента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44