Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора се включиха в поход в памет на Боян Петров

| обновено на 20.05.18 в 15:24
Боян Петров
Снимка: Личен архив

Хиляди хора се включиха в похода в памет на алпиниста Боян Петров на Витоша. 
Участниците тръгнаха в 9 часа от "Княжево" за местността "Копитото". Това е маршрутът, който алпинистът изминаваше всекидневно в подготовка за най-високите върхове. Сред участниците в похода бяха близки на Боян Петров, негови приятели и съмишленици и хора, които не са го познавали лично, но дойдоха да отдадат почит:

Хората, изминали трудния планински маршрут на Витоша в памет на Боян, казаха:

"Тук сме, защото Боян ни даде пример за това, че трябва да изкачваме върхове и да не се отказваме да изкачваме върхове и дори когато имаме големи препятствия, не трябва да се отказваме, трябва да държим високо нашите мечти. Това е един собствен начин, да бъдем с Боян по някакъв начин. Боян не е затворена страница".
"Запознахме се с Боян покрай инициативата за запазване на Трънско като екологично чист регион. Мисля, че той имаше голям принос за запазването на българската природа".
"Беше пълно с хора и това затруднява малко".
Сред изкачилите стръмния и хлъзгав маршрут бяха родители с малки деца и възрастни хора. 

Боян Петров изчезна в началото на май, изкачвайки връх Шиша Пангма на Хималаите. В 11-дневната спасителна операция участваха три хеликоптера и над 100 души от Китай, Непал и България, но бяха открити само негови вещи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44