Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Наесен се очаква началото на преговорите за зона свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров след днешната среща в Сочи между президента Владимир Путин и индийския премиер Нарендра Моди. 

"Преговорите за зоната за свободна търговия органично се съчетават с това, което става в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество, с отношенията между нашите страни и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия", посочи Сергей Лавров. Той добави, че двамата лидери подробно са разговаряли на тема "Енергетика". 

Миналата година вносът на нефт в Индия се е увеличил 10 пъти. Руската държавна компания "Роснефт" сериозно е навлязла на руския пазар, а "Газпром" е подновил споразумението си индийските партньори за доставка на втечнен газ. "Газпромнефт" също има интересни планове, свързани с Индия, стана ясно от думите на Лавров. 

Двустранната търговия бележи ръст от 20% през миналата година в сравнение с 2016, твърди индийски дипломатически източник в Москва, цитирам от вестник "Комерсант".През първите четири месеца на 2018 стокообменът между Русия и Индия се е увеличил с около 17% спрямо същия период на миналата година. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44