Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички отговори на 7-и въпрос от матурата по български език за 12 клас ще се считат за верни

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова
Снимка: БГНЕС

Всички отговори на спорния седми въпрос от матурата по български език и литература за 12-и клас ще бъдат зачетени за верни. Това обявиха на извънреден брифинг от Министерството на образованието и науката.

"Всички зрелостници ще получат по една точка за въпрос номер 7", обяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя беше категорична, че в този въпрос няма граматична грешка, но, тъй като съществува спорен момент, за да не остане "усещане за несигурност у зрелостниците", от министерството са взели това решение. Проведена е среща с комисията, съставила изпитните задачи, както и с тези, които отговарят за тях в МОН. 

Проф. Светла Коева, директор на Института по български език в БАН, каза, че приветства решението на министерството и според нея също няма граматична грешка, а "семантична неточност":

"В отговора, който е даден за верен, граматична грешка, така както граматичните правила са зададени в предговора на официалния правописен речник, няма, но изречението създава съпоставки за семантична лоша интерпретация или неразбиране".

Резултатите от държавните зрелостни изпити по български език и литература трябва да са ясни до 13-и юни.


Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44