Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад на ЕК: България не е готова за еврозоната

| обновено на 23.05.18 в 14:12


България не е готова да влезе в еврозоната, отчита и доклад на Европейската комисия, който се публикува веднъж на две години. В документа се посочва, че страната ни, както и останалите 6 държави-кандидатки, не са готови да приемат еврото.

Документът посочва, че страната ни покрива три икономически критерия - за ценова стабилност, публични финанси и дългосрочни лихви. България обаче не отговаря на изискванията за валутно-обменния механизъм и законодателството не е напълно съвместимо с договора за функционирането на Европейския съюз.

Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис уточни:

"Три от тези страни - България, Хърватия и Швеция покриват всички номинални критерии за влизане в еврозоната, като изключим този за обменния курс. В този контекст ние приветстваме усилията на българските власти да се присъединят към механизма ЕRМ 2, за да отговорят на тези критерии".

За да бъде приета една страна в еврозоната, тя трябва да е била в т.н. нейна чакалня ЕRМ 2 поне 2 години. Механизмът ЕRМ е създаден, за да гарантира, че обменните курсове между еврозоната и останалите европейски валути не прекъсват икономическата стабилност в общия пазар, както и да помогне на страните извън еврозоната да се подготвят за влизането си в нея.

По-рано Ройтерс обяви, че сред констатациите в доклада са липса на независимост на централната банка у нас и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор в България.



Европейската централна банка се притеснява от липсата на пълна независимост на БНБ. Заради това Франкфурт счита, че България не изпълнява критериите за пълноправно членство в еврозоната. Изводът идва след публикуваните доклади на Европейската централна банка и Европейската комисия за сближаването на икономиките на страните извън валутния съюз с тези на държавите, въвели еврото. 

Още със заявката България подаде молба за членство във валутния механизъм ERM-2 европейските власти дадоха да се разбере, че за да получим покана, трябва първо да влезем в единия банков съюз и най-вече в надзорния механизъм. От доклада на ЕЦБ става ясно, че въпреки реформите в БНБ от Франкфурт още се притесняват от надзора у нас. Членството поне две години в ERM-2 e задължително условие за влизането в еврозоната. 

При държавите извън валутния съюз има проблеми с разликите между местните курсове и Еврото. За България този проблем не съществува заради обвързаността на лева с единната валута чрез валутния борд. Европейската Централна банка има последната дума за влизането на всяка от държавите в чакалнята за еврозоната 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44