Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов определи тазгодишната си експедиция като най-ценната

Снимка: Личен архив

Алпинистът Атанас Скатов, който снощи се завърна от Хималаите, определи тазгодишната си експедиция като най-ценната си до момента. На 13 май българинът изкачи 8-хилядния връх Чо Ою без допълнителен кислород и без помощта на шерпи. Скатов разказа, че трагедията с алпиниста Боян Петров е оказала съществено влияние върху него, тъй като след случилото се китайските власти са му забранили да тръгне към Еверест без кислород и шерпи.

„Китайците още през март казаха, че от 2019 г. прекратяват соловите изкачвания, безкислородни изкачвания – тези неща ще бъдат забранени. Имаше преходен период – 2018 г., затова ми дадоха и на мен възможност, която не можах да използвам“.

Скатов обясни, че при успешно изкачване на Еврест без кислород и шерпи е смятал да се оттегли от алпинизма. Засега, обаче, няма планове за догодина.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44