Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция може бързо да се справи с колебанията на валутния курс на лирата

Според турския лидер колебанията в обменния курс са свързани с глобални фактори, а не само със ситуацията в Турция. По думите му курсът не отговарят на икономическите реалности в страната. Той призова присъстващите на вечерята за край на мюсюлманския пост бивши депутати и министри да не обръщат средствата си в чужда валута.

В сряда лирата поевтиня до почти 4.93 за 1 щатски долар, докато турската валута ден по-рано се търгуваше за около 4,6 лири за долар. Вчера следобед турската Централна банка увеличи лихвите по заемите от 13,5 на 16,5%. Премиерът Бинали Йълдъръм беше категоричен, че Турция ще продължи да бъде пазарна икономика и да спазва строга финансова дисциплина. По-рано министърът на икономиката Нихат Зейбекчи заяви, че загубата на стойност на лирата е „спекулативна“. Сутринта Борса Истанбул обмени валутните си резерви в лири, за да подкрепи местната валута. Взетите мерки дадоха резултат и лирата постепенно си върна позиции до около 4,55 за долар.

Идеите на Ердоган за засилване на намесата във валутната политика и намаляване на лихвите, които той изложи пред бизнес-телевизията „Блумбърг“ по време на визитата си в Лондон миналата седмица, разтревожиха инвеститорите и рейтингови агенции като „Фич“ и „Стандарт енд Пуърс“. Понастоящем кредитният рейтинг на страната беше намален до ВВ-.

Падането  на курса на лирата увеличава кредитното бреме за турските фирми, които имат заеми в чужда валута. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44