Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов е на посещение в Хърватия и Украйна

Снимка: БТА

Днес и утре министър-председателят Бойко Борисов ще посети Хърватия и Украйна. 


В Загреб Борисов ще разговаря с хърватския си колега Андрей Пленкович, а в Киев - с президента Петро Порошенко и премиера Володимир Гройсман. 


Борисов и Пленкович ще обсъдят напредъка по проектите, започнати по време на Българското председателство. Целта е сближаване на страните от Западните Балкани с останалите държави в Европа и помежду им. 

По време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани миналата седмица в София беше потвърдено, че  европейската перспектива на региона не се поставя под съмнение от страните членки. Тогава Борисов заяви:

Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС и техния политически елит да се стреми да покрива всичките критерии?

На 17-и май в София Хърватия пое инициатива за разговори в същия формат през 2020-а г. 

В Загреб премиерът Борисов ще открие паметник на Иван Вазов в парка Бундек. Монументът е символ на историческите връзки между България и Хърватия.

В Киев Борисов ще се срещне с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. По време на разговорите ще бъде дискутирано задълбочаването на контактите между двете страни, както и актуални външнополитически въпроси. Борисов ще участва и в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44