Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова ще поиска 16 милиона лева от държавата за подпомогне на розопроизводителите

Снимка: БГНЕС

Омбусманът Мая Манолова ще поиска 16 милиона лева от държавата, с които да бъдат подпомогнати розопроизводителите, заради  провалената кампания. Така, за всеки килограм розов цвят, стопаните ще получат по 90 стотинки. 
Мая Манолова присъства на протестен митинг в Стрелча, където вместо да отбележат "Празника на розата", производителите решиха да  протестират.

Розопроизводителите поискаха държавата да защити труда им и да се определи някаква минимална цена.
Отговорът на омбудсмана Мая Манолова:
"Трудно би могло в закона да се включи такова изискване. Моето настояване къзм министъра на земеделието е да осигури минимум 16 милиона лева, което означава по 90 стотинки един лев подкрепа от ДеМинимис за всеки килограма рози."
Мая Манолова ще настоява помощи да получат и нерегистрираните дребни производители само срещу деклариране на площите, които обработват 
"Те биха могли да платят осигуровки само за няколкото месеца, в които трае кампанията и така бизнесът ще излезе на светло."
Кметът на Стрелча Стойно Чачов провел среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В сряда програма ще бъде представен пред комисията по земеделие в парламента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44