Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радикалната левица във Франция поведе протест срещу политиката на президента Еманюел Макрон

Снимка: БТА

Радикалната левица във Франция поведе протест срещу политиката на президента Еманюел Макрон, подкрепен от над 60 партии и синдикати. Митинги се състояха в Париж и много градове в провинцията, на места се стигна до размирици и стълкновения с полицията.

39 души са арестуванивъв връзка с безредиците по време на демонстрацията в Париж срещу политиката на президента Макрон по безпрецедентния апел на десетки синдикати, оргънизации и крайнолеви партии. 7 полицаи са леко ранени, изпочупени са витрини и заслони на автобусни спирки. Въпреки усилията на полицията за пореден път начело на шествието се появиха анархисти с качулки и черни дрехи.

Данните за броя на демонстрантите са противоречиви: 80000 са на митигна в Париж според организаторите, 37000 според независимо изследване за телевизия БФМТВ. В протеста участват студенти, пенсионери, учени, държавни служители, здравни работници, с много остри лозунги срещу президента. "Създайте обединението, желано от народа" - призова крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон.

Френският вътрешен министър Жерар Коломб обвини протестиращите в пасивно съучастие с екстремистите, сеещи безредици. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44