Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът гласува "за" ревизираната директива за командированите работници

| обновено на 29.05.18 в 14:30
Снимка: http://www.europarl.europa.eu

С 456 гласа „за“, 147 „против“ и 49 „въздържал се“, Европейският парламент даде зелена светлина на ревизираната директива за командированите работници. Един от докладчиците по темата - евродепутатът Елизабет Морен-Шартие, подчерта:
"Искахме да задействаме една изключително ясна политическа линия - еднаква работа за една и съща заплата, на едно и също работно място".
Според един от докладчиците по темата - евродепутатката Анхес Йонхериус, тя поставя край на нечестната конкуренция на общия пазар:
"Ще сложим край както на орязването на надниците, така и на нечовешката ситуация, на която понякога сме свидетели, а също така - на  нечестната конкуренция между компаниите, които играят по правилата, и на онези, които ги заобикалят заради облагите си".
Еврокомисарят по заетостта Мариан Тейсен отрече, че ревизираната директива има протекционистки цели:

"Тази директива не е протекционистка. Нейната цел е да пази справедливостта на вътрешния пазар, така че да запази доверието на нашите граждани в него. Трябваше да предотвратим възможността страните членки да прибягнат до протекционистични мерки, които биха подкопали вътрешния ни пазар и накрая, благосъстоянието ни", посочи Тейсен.

В залата се чуха възражения, предимно от полски депутати. Последната стъпка, преди окончателното приемане на акта, е подписването му от Българското председателство и председателя на Европейския парламент.
Последно на 19 март бе потвърдено запазването на продължителността на дългосрочното командироване - 12 месеца, с възможност за удължаване с още 6 месеца - тоест общо 18 месеца с мотивирано уведомление на доставчика на услугата. Друга договореност е оставането на транспорта извън обхвата на тази директива до приемането на специално секторно законодателство, което да уреди начина на прилагането ѝ за този бранш.

 .



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44