Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерия с дарени творби от Светлин Русев в Плевен отдават почит на големия художник

Светлин Русев
Снимка: БГНЕС

В Плевен днес отварят съболезнователна книга в памет на акад. Светлин Русев, който почина в събота на 84-годишна възраст. На своя роден град големият художник остави над 400 картини, графики и скулптури от цял свят, които са изложени в Художествената галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“.

Неговите картини и това дарение привличат любители на изкуството от цял свят вече над 30 години в град Плевен. Големият художник е удостоен със званието „Почетен гражданин на Плевен“.

„Той е от фигурите, които остават в културната история на България и не само в културната но и в обществено-политическата“, каза кметът Георг Спартански. „Той беше изключително ангажиран човек -  със свое мнение, със свои принципи, които отстояваше и когато беше необходимо, без значение дали се харесва на някого, казваше нещата такива, каквито ги вижда. Вярвам, че ще остане в паметта на българите с многото дела, които е направил, с изключителния дарителски жест към Плевен“.

Съболезнователната книга ще бъде отворена за граждани от 10.00 часа в Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44