Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 млн. лв. са отделени за археологически проучвания по трасето на газопровода Гърция - България

Три милиона лева са отделени за археологически проучвания по трасето на бъдещия газопровод Гърция - България. Обявена е обществена поръчка от компанията, която ще строи новия интерконектор. Това се налага, за да може тя да получи експертна помощ за опазване на обектите. Проучвания ще се извършат и на територията на област Кърджали, от където ще премине част от 160-километровия газопровод.

За проучване са набелязани археологически обекти, сред които праисторически и антични селища, могилни некрополи, крепости. Техният брой по цялото трасе на газопровода е 65. В област Кърджали се открояват няколко интересни паметници от Праисторията до Средновековието. Жарин Величков, главен експерт в Националния институт за недвижимо културно наследство:

"От праисторическата селищна могила край Седлари през Върхари, едно праисторическо селище от неолита, което представлява работилница за изработка на скъпоценни и полускъпоценни камъни, и се стигне до крепости и светилища, които газопроводът заобикаля, защото се намират на високите хълмисти части на Източните Родопи."

Един от обектите, през които ще премине газопроводът, е антично селище на границата между областите Кърджали и Хасково.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44