Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще отнесе въпроса с американските митата в Световната търговска организация

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще отнесе в Световната търговска организация въпроса с налагането на митата върху алуминия и стоманата от страна на Съединените щати и, от своя страна, ще наложи мита върху вноса на някои американски стоки в ЕС. 
Това заявява председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, след като стана ясно официално, че мерките, наложени от американската администрация, влизат в сила от утре. 
"Ще защитаваме интересите на Съюза в пълно съответствие със законите на международната търговия, казва още Юнкер. Председателят на Еврокомисията изразява загриженост от това решение, което определя като необосновано и в противоречие ас правилата на Светояната търговска организация.
Това е чисто и просто протекционизъм. Ние последователно показахме, че сме открити за диалог за подобряване на двустранните търговски отношения, но и ясно заявихме, че ЕС няма да преговаря под натиск", се казва още в изявлението на Юнкер. 
От своя страна еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом определя решението на Съединените щати като "лош ден за световната търговия и уточнява, че отговорът на ЕС ще бъде пропорционален и в съответствие с правилата на Световната търговска организация. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44