Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две демонстрации се проведоха в Истанбул тази вечер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шествията бяха посветена на петата годишна от протестите в парка "Гези" и на осмата годишнина от нападението над кораба "Мави Мармара".

Няколко хиляди души се събраха на централния булевард "Истиклял" в Истанбул, за да отбележат годишнината от най-мащабните протести в турската история, които обхванаха почти цялата страна през юни 2013 г. Вълната започна от малък протест в защита на парка "Гези" в мегаполиса от застрояване и в демонстрациите в цялата страна в продължение на почти два месеца взеха участие няколко милиона души. 

За да предотврати струпването на протестиращи, полицията затвори парка "Гези" и централния площад "Таксим" и някои съседни пътища от около 16 часа. 

Фондацията за хуманитарна помощ (ИХХ) беше организатор на другата демонстрация по "Истиклял", посветена на десетте жертви на кораба "Мави Мармара". В нощта на 31 май 2010 г. израелски командоси щурмуваха в международни води конвоя от шест кораба с около 700 международни активисти на борда, които искаха да пробият блокадата на Ивицата Газа и да доставят хуманитарна помощ. 

Ръководителят на Фондацията на хуманитарна помощ призова за незабавно прекратяване на военното сътрудничество между Турция и Израел. Протестиращите скандираха, лозунги с искания Израел да се изтегли от Палестина и "Джамията Ал-Акса е нашата чест". 

За гарантиране на реда, на булевард "Истиклял" и неговите пресечки бяха разположени многочислени специални части на полицията за борба с безредиците, както и камионетки и водни оръдия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44