Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родови срещи в Елена по случай 2 юни и 140-годишнината от Освобождението

Църквата „Св. св. Константин и Елена“ във Велико Търново
Снимка: архив

Наследниците на болярина Кършо и на ботевия четник поп Сава Катрафилов се събират на родови срещи днес в град Елена, които посвещават на 140-годишнината от Освобождението на България.

Родолюбивата проява в Елена ще започне с видеоприветствие от председателя на инициативния комитет за провеждане на родовите срещи на потомците на болярина Кършо – Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка.

Ще бъдат изнесени научни доклади, посветени на участието на еленчани в Руско-турската война. След шествие през града хората от двете родови срещи и потомци на еленски участници в Освобождението ще поднесат цветя пред Паметника на свободата.

След това в село Марян, където се намира издигнатият преди няколко години Казашки кръст, ще почетат паметта на загиналите руски воини и офицери.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44