Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на гурковското село Лява река протестират срещу изграждането на горски път

Снимка: БГНЕС

Жители на гурковското село Лява река блокираха една от отбивките на Прохода на републиката. Хората от подбалканското село протестират срещу изграждането на горски път от Държавно горско стопанство и продължаваща сеч във вододайната зона на населеното място.


Двадесетина души преградиха пътя водещ към Лява река и не допускаха тежкотоварни камиони на дървосекачи от района. Те настояват да бъде спряно изграждането на нов горски път, служещ на дърводобивните фирми. Селото е известно като курортен район с десетки хижи, къщи за гости и места на отдих в планината. Според тях продължаващото обезлесяване ще ги остави без вода през лятото. А новият горски път минава точно през водопровода на селото.

На място пристигна и Иван Дончев - директор на Горско стопанство Гурково. Той увери, че ако бъде засегнат водопровода, повредата ще бъде отстранена до седмица. Ще се направи и нов път встрани от водопоровода.

Според жителите на Лява река всяко лято селото е на воден режим, а ако проблемът с водата се задълбочи може да провали туристическия сезон. Те се заканиха да продължат с блокадите и ако се наложи ще затворят Прохода на републиката.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44