Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследват водата от река Драговищица за бактериологично и химическо заразяване

Снимка: Софийска вода

Проби за изследване на водата за бактериологично и химическо заразяване са били взети от река Драговищица. Тя преминава през Босилеград, където след проверка властите обявиха, че водата в обществените чешми, водопровода на сръбския град и село Райчиловци е заразена.

Сигналът, че реката е замърсена и на наша територия е бил подаден от жители на село Драговищица на тел. 112. Сигнал е подала и кметицата на с. Драговищица София Плачкова.

"Екип на "Кюстендилска вода" e взел проби на място. Изследванията ще се правят в лабораторията на дружеството, а резултатите ще станат ясни до няколко дни", каза Ивайло Чалъков, главен експерт по мобилизационна подготовка и защита на населението в Община Кюстендил. 

"Не става въпрос за питейната вода, а за речната вода на Драговищица, която се ползва за напояване или за ползване от животните", добави той.
От Института за обществено здраве в град Враня, Сърбия, е направена проверка на водата и в другите населени места около Босилеград, но засега замърсяване там не е открито.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44