Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

400 миньори в мини "Бобов дол" ще бъдат съкратени

Снимка: Кирил Фалин

400 миньори в мини "Бобов дол" ще бъдат съкратени заради закриване на обекти за подземен добив на въглища в дружеството, съобщиха експерти. Закрива се последният рудник за подземен въгледобив в страната - "Бобов дол".

Първото съкращение е планирано за 16 юли, а окончателно дейността на рудника ще спре до 31 декември тази година. По преценка на ръководството на мините съкращението може да стане и преди посочената дата при спазване на процедурите по трудовото законодателство и с предварително уведомяване на Инспекцията по труда в Кюстендил. 

Днес Община Бобов дол даде пресконференция, за да изрази опасенията си за драстично увеличение на безработицата в миньорския град, след като миналата година затвори и най-големияj рудник на Балканите "Бабино" и 650 миньори бяха изпратени на борсата.

Една част от съкратените миньори се изнасят в чужбина, а други веднага започват работа на метрото в столицата, като пътуват всеки ден в двете посоки.

Все пак в "Бобов дол" ще продължи да работи рудникът за надземен добив "Христо Ботев". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44