Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български език ще се изучава пет дни в седмицата в училищен район на Чикаго

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев и д-р Дейвид Шулър
Снимка: Елена Цанева

Български език ще се изучава пет дни в седмицата в училищен район на Чикаго. От учебната 2019/2020 година в гимназиите на училищен район в щата Илинойс започва изучаването на български език като отделен предмет. Това беше договорено по време на среща между генералния консул на България в Чикаго Иван Анчев и д-р Дейвид Шулър, ръководител на 214-и училищен район в щата Илинойс. Този район включва Елк Гроув, Маунт Проспект, Бафало Гроув и още няколко предградия на Чикаго, в които се намират седем средни държавни училища. Тук българската общност е с най-голямо присъствие. Няколкостотин български деца учат в началните училища и гимназиите.

Обещанието е след година българският език да стане отделен предмет в тези гимназии, да се изучава 5 дни в седмицата по 1 учебен час на ден. Обучението ще се води от български учител. Изучаването на езика ще започва в 9-и или 10-и клас. За да се сформира българска паралелка, е необходимо да има най-малко 28 ученици.

Засега  договореността включва само 7 средни училища в няколко предградия на Чикаго, но това е добро начало, което в бъдеще може да обхване и други райони в САЩ, където живеят повече българи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44