Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският президент Владимир Путин заминава на тридневно държавно посещение в Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заминава на тридневно държавно посещение в Китай. Програмата му предвижда среща в Пекин с председателя Си Цзинпин още днес и участие в срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в град Циндао на 9 и 10 юни.

Това е първото държавно посещение в чужбина на Владимир Путин от началото на четвъртия му президентски мандат на 7 май. Формата не е избрана случайно и подчертава значението на стратегическото партньорство между Москва и Пекин. Руските медии обръщат внимание и на личните отношения между председателя Си и президента Путин. Само миналата година двамата са се срещали пет пъти, а общият брой на срещите им е 25. В излъчено преди дни интервю за Медийната корпорация на Китай Владимир Путин разказа, че Си Цзинпин е единственият световен лидер, с когото е празнувал рождения си ден. Очаква се двамата да обсъдят двустранното сътрудничество, Сирия и ситуацията на Корейския полуостров в навечерието на срещата в Сингапур между американския президент Доналдн Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Утре и вдругиден Путин и Си ще участват в срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в град Циндао. Форумът ще завърши с подписването на декларация, която ще очертае насоките на по-нататъшното развитие на организацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44