Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курумбашев: Инвестицията за втория мост на Дунав ще се възвърне за 12-14 години

Петър Курумбашев
Снимка: БГНЕС

Инвестицията по изграждането на втория мост на река Дунав ще се възвърне за 12-14 години, заяви във Видин евродепутатът Петър Курумбашев. В средата на юни се навършват пет години, откакто съоръжението е в експлоатация. Само през изминалата седмица по него са преминали 21 хиляди превозни средства в двете посоки.

Според Петър Курумбашев от групата на прогресивния алианс, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, трафикът по граничното съоръжение е три пъти над очаквания. Така и България ще си върне инвестицията от строежа на моста между Видин и румънския град Калафат за значително по-кратък срок:

"Ние сме инвестирали в изграждането на самия мост. Сега уговорката е, че взимаме 75% от парите срещу 25% от румънците. Чрез събираните тол такси парите за този мост ще се върнат за 12-14 години".

България и Румъния трябва да работят за още 4-5 моста по река Дунав, смята Курумбашев. Според него е недопустимо по общата им граница от близо 500 километра да има само два моста.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44