Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква отбелязва 1000 години Охридска Архиепископия

Снимка: БУЛФОТО

С архиерейска Света литургия Българската православна църква /БПЦ/ ще отбележи 1000 години от основаването на Охридската Архиепископия.

Тържественото богослужение ще бъде отслужено в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

След падането на България под византийска власт през 1018 г. император Василий Втори понижава в ранг Българската патриаршия, която е обявена за  автокефална архиепископия със седалище в Охрид. Главата на Охридската архиепископия е носел титлата архиепископ на Охрид и цяла България. Църковната структура съществувала цели 749 години. През 1767 година тя е била унищожена неканонично със Султански ферман и нейният диоцез е бил усвоен от Цариградска патриаршия. През май Светият синод на Българска православна църква реши да отбележи годишнината самостоятелно и отхвърли македонската покана за съвместно честване на празника, като не изпрати свои представители на тържествата в Охрид, които се състояха на 28 май.

Архиерейската литургия ще започне в Патриаршеската катедрала в 9.30 часа.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44