Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от две години до малкото гранично селце Раково не пътува автобус

Снимка: Кирил Фалин

Повече от две години до малкото гранично селце Раково, Кюстендилско, не пътува автобус, селото е извън транспортната схема на Община Невестино и при новия сключен договор с нов превозвач, каза кметът Радойчо Атанасов. Останалите под 10 жители на селото ползват само лични коли, за да стигат до града.

Автобус стига до село Пелатиково, откъдето до Раково са 8 километра. Често и на кмета Радойчо Атанасов му се налага да минава това разстояние пеша. Автобусът пътува и до няколко други села покрай границата с Македония. Превозвачи наскоро се оплакаха на омбудсмана Мая Манолова, че субсидията, която получават, за да покриват линиите до най-отдалечените села и махали в региона им е драстично намален:

"Има проблем със субсидирането на превозите до малките населени места. Те са били 89 хиляди лева през 2015, през 2016 - са 77 хиляди лева. Сега средствата са намалени на 31 хиляди, което на практика ще остави една част от населените места без транспорт и без връзка с големия град. Ние влизаме по следите на парите, защото от получената информация от Министерство на финансите излиза, че средствата за тази година, с които се субсидират междуселищните превози са се увеличили с 2 милиона лева, но реално средствата за Кюстендилска община са намалени наполовина".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44