Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приветствия от Брюксел за Заев и Ципрас

Снимка: БГНЕС

Гръцко-македонското споразумение за името бе приветствано от европейските институции и НАТО.

Споразумението е свидетелство за многогодишна търпелива дипломация и за волята на двамата лидери Алексис Ципрас и Зоран Заев да решат спора, който засягаше региона толкова дълго време, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Призовавам (Скопие и Атина) да финализират споразумението. Това ще постави Скопие на пътя към членството му в НАТО и ще помогне за укрепването на мира и стабилността на Западните Балкани“, допълни Столтенберг.

„Искрени поздравления за Ципрас и Заев. Благодарение на вас невъзможното става възможно“, написа в „Туитър“ председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Историческото" споразумение между Македония и Гърция "ще помогне за трансформацията на цяла Югоизточна Европа", посочи върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

„Европейската перспектива на Западните Балкани, която скоро бе препотвърдена на срещата на върха в София, остава най-мощната стабилизираща сила за региона и ние имаме интереса и отговорността да се възползваме от нея по възможно най-добрия начин. Очакваме сега Съветът да подкрепи препоръките ни от 17 април за започване на преговори за членство с бившата югославска република Македония през юни“, каза още Могерини.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан определи споразумението като "смело" и ползотворно за целия регион. „Очакваме всички политически актьори и в двете страни да покажат конструктивност в следващите стъпки“, предупреди Хан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44