Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсват извънредните автобуси с пристигащи турски изселници за Рамазан Байрама в Кърджалийско

Снимка: БГНЕС

По-малко изселници от Турция се завръщат по родните си места в Кърджалийско за Рамазан Байрама. Някои от тях коментират, че пътуването до България им излиза скъпо заради обезценката на турската лира. За разлика от предишни години, сега липсват извънредните автобуси с пристигащи за празника.

Ремзи Ферад от Истанбул е един от малкото наши изселници, завърнали се в родното село Млечино за Рамазан Байрям. Той е пенсионер и вече усеща резултата от срива на турската лира.

"1 500 лири, което е български пари 550 лева. Стига, но преди по-добре беше. Сега турската лира падна", обясни Ферад за пенсията, която получава в Турция.

Изселниците ни казват, че почивката в България за Рамазан Байрям излиза скъпо. Повече струват автобусните билети и бензина, а някои си носят от Турция хранителни продукти.

"С 3 лири получават 1 български лев, което намалява тяхната платежоспособност. За да се чувстват по-добре да доставят доста сериозна част от нещата, които ще консумират и употребяват в България от Турция", уточни кметът на Ардино Ресми Мурад.

Настъпването на Рамазан Байрама беше обявено рано тази сутрин в близо 300 мюсюлмански храма. Празникът отбелязва края на едномесечния пост и продължава три дни, като на трапезата задължително има баклава и сладкиши. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44