Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече зачестяват случаите на птичи грип в България

Снимка: Светослав Цветанов

Случаите на птичи грип в България все повече зачестяват. В област Добрич, например, само за последните месеци, бяха открити 4 огнища на заболяването. През октомври месец миналата година в патеферма в село Стефаново бяха унищожени 11 000 птици. В началото на март тази година във фермата за кокошки носачки в Генерал Тошево бяха умъртвени 140 000 животни, преди по-малко от месец отново в същия патарник в село Стефаново се появи птичи грип, вследствие на който бяха убити 57 000 птици. Загубите за собствениците са огромни и не могат да бъдат покрити нито чрез обезщетението на държавата, нито от застраховката. Тази седмица се появи птичи грип и в най-голямата птицеферма в България "Яйца и птици - Зора“, село Дончево, в която се отглеждат повече от 500 000 кокошки, а работниците са над 200 души.

При предния случай на птичи грип в село Стефаново кметът на населеното място Марин Хаджийски разбра случайно за заразата, без да е бил уведомен по надлежния ред. Тогава председателят на Областната епизоотична комисия и областен управител на Добрич Красимир Кирилов заяви пред медиите, че това е ангажимент на собственика на фермата. Същият собственик обаче твърди, че е задължение на Агенцията по безопасност на храните. В това прехвърляне на топката печеливши реално няма, тъй като само месец по-късно с откриването на птичия грип в село Дончево кметът Паун Станчев разбира отново случайно, благодарение на изпуснати думи по време на заседанието на Общинския съвет на Община Добрич:

"Хората са предупредени още преди две седмици, когато беше проблемът в Стефаново. Сега отново им съобщаваме за ситуацията".

И като заложници в престрелката на реплики и прехвърлянето на задължения остават хората, които споделиха:

"Сега не съм разбрала, че пак се е подновило. Никой не ни е казал" - коментираха жителите на село Дончево.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мая Щърбанова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44