Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

65 хил. лв. са събраните до момента средства за реставрация на платното в Панорамата в Плевен

Снимка: БТА

Над 65 хиляди лева са събраните до момента средства, които ще бъдат дарени на Панорама „Плевенска епопея 1877 година“. Те ще се използват  за реставрация и консервация на художественото платно.

Основната част от сумата е събрана от продадени билети за благотворителен концерт в подкрепа на Панорамата, който се проведе на 22 май в зала „Арена Армеец“ и привлече хиляди зрители.

Кампанията „Ние обичаме България“ се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на туризма, Столична община и община Плевен.

Тази година средствата ще се предоставят за реставрация и консервация на художественото платно и предметния план в зала „Панорама“ в обекта.

Панорама „Плевенска епопея - 1877 година“ е единствен по рода си паметник на Балканския полуостров. Панорамното платно е дълго 115 метра и широко 15 и илюстрира драматичните събития от третия щурм при Плевен. В подножието на платното е пресъздадена атмосферата в окопите с копия на автентични предмети и оръжия от епохата.

Построена преди 40 години, Панорамата привлича милиони туристи от цял свят.

Кампанията продължава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44