Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското правителство официално предложи повишаване на пенсионната възраст

Архив - Руският премиер Дмитрий Медведев на среща с привърженици
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското правителство внесе в Държавната дума законопроекта за повишаване на пенсионната възраст. Преди това документът беше одобрен от тристранната комисия за регулиране на социално-трудовите отношения, в която влизат представители на кабинета, профсъюзите и работодателите.


Законопроектът предвижда плавно увеличаване на пенсионната възраст от догодина. В момента тя е 55 години за жените и 60 за мъжете. Целта е да достигне 65 години за мъжете през 2028 и 63 години за жените през 2034г.


Премиерът Дмитрий Медведев увери, че единствената цел на реформата е повишаването на пенсиите. Той се аргументира с увеличаването на продължителността на живота и невъзможността да се осигурят на хората достойни старини, когато броят на пенсионерите расте, а този на работещите намалява.


Председателят на Думата Вячеслав Володин каза, че депутатите няма да бързат с приемането на документа и ще спазят всички парламентарни процедури. Повишаването на пенсионната възраст трябва да бъде много плавно, каза на свой ред председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44