Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници протестират срещу избрания вариант за изграждане на АМ"Струма" през Кресненското дефиле

Природозащитници се събраха в София на протест срещу избрания от правителството  "Източен вариант" за изграждане на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Недоволството им е насочено и срещу застрояването на националните паркове "Пирин" и "Странджа".

Протестиращите се събраха на площад "Независимост". Протестът им обединява над 30 каузи, сред които "Спаси Пирин", инициативите за опазване на Корал и Рупите, "Опазване на Скаптопара", "Спри изгарянето на отпадъците в София" и "Не на изграждането на нови ядрени централи". Десетките недоволни граждани издигнаха плакати с надписи "Няма да мълчим", "Край на беззаконието. Писна ни!", "Оставете предците ни на мира" и "Не отнемайте културното ни наследство". 

""Спаси Пирин" започнахме още от началото на годината протестите. Ние сме за законността и да се спазват законите в България. Искаме да се правят екологични оценки, но не сме и против това и за културното наследство да опазим, така че каузите ни се преплитат. Ние искаме след над да остане и природа, и културно наследство", каза участничка в протеста. 

Гражданите обявиха, че са обединени от безотговорността на правителството, но и от мечтата, че могат да променят България. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44