Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за интеграция на бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

В рамките на един век континентът претърпя радикална трансформация, превръщайки се от най-големия износител в един от най-мощните вносители на миграция. Крайната дестинация за по-голямата част от търсещите убежище са държавите в Западна Европа. Малкият австрийски град Дорнбирн, разположен в западната част на страната, на едва 5 км от границата с Швейцария, се превръща във втори дом за семейството на 37-годишния палестинец Анас, който пристига в страната през 2014 г. Мъжът е служител в популярна австрийска компания, производител на велосипеди. Работи в складовото отделение, а неговото задължение е да проверява дали велосипедните рамки са правилно сглобени.

"Живеех в Либия, където в две години работих за турска компания като помощник инженер. Когато войната започна, напуснах Бенгази и дойдох в Европа. Проблемът в Близкия изток е толкова сериозен, че трудно може да се опише с думи. Първите две години посещавах езиков курс. Въпреки че по професия съм инженер, трудно бих практикувал специалността си в Австрия. Тук образователната система е различна и за да признаят дипломата ми, трябва да завърша двугодишен курс, затова се насочих към велосипедите. Преди да дойда тук, никога не бях карал колело. Австрийското общество приема мюсюлманите и ситуацията е нормална. Заедно с децата и съпругата ми се радваме на прекрасен живот. Не бих се завърнал в Палестина, защото няма при кого – всичките ми роднини са пръснати из Европа". 

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Ива Гумнишка, основател на проекта Human in the loop, който осигурява връзката между възможни работодатели и бежанци, търсещи работа, сподели:

"Опитваме се с всеки бежанец да работим индивидуално, да изграждаме трудови навици в тях, да ги мотивираме. В момента работим с различни клиенти най-вече в IT сферата, на които им е нужна ръчна обработка на данни. Работим по различни задачи като анотация на снимки, маркиране на образи, обработка на различни документи. Тези задачи се ползват най-вече за обучаване на алгоритми за машина за самообучение,  което е свързано с изкуствения интелект. Ние можем да се опитаме да предоставим на хора от малцинствени групи работа, свързана с дигиталните технологии, но от друга страна, е важно и нашите клиенти, и другите фирми, които работят с нас, също да са отворени към подобни инициативи".

Интервюто на Савелина Савова с Ива Гумнишка и репортажа на Еленица Маринова можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44