Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпращат 36-ия контингент на Българската армия за мисията на НАТО в Афганистан

Снимка: БГНЕС

В Плевен с тържествен ритуал ще изпратят 36-ия контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа". Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев. 

Контингентът е в състав от 160 военнослужещи. Включва рота за охрана и щабни офицери в щаба на мисията на Алианса. Преди ден участниците в мисията получиха сертификация и оценка за бойна готовност.

Международната мисия на НАТО "Решителна подкрепа" е фокусирана върху подготовката, подпомагането на предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

Участниците в българските мисии са сред най-подготвените, каза д-р Красимир Трифонов, заместник областен управител и три пъти участник в мисии в Афганистан:

"Българските военнослужещи в Афганистан са едни от най-високо ценените, винаги са с награди. Нашите военнослужещи дори превъзхождат в някои видове подготовка някои от старите членки на НАТО."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44